ENSCHEDE KRIJGT EEN COMPLETE MAKE-OVER

Manhattan aan de Boulevard. Klein Rotterdam. Niemand kan er omheen. De bebouwing van de Kop van de Boulevard is 'hoogstedelijk' zeggen deskundigen. Enschede ondergaat een metamorfose.


De cijfers van de stadsuitbreiding spreken boekdelen. De bouw van de Kop van de Boulevard kost in totaal 150 miljoen euro, zes investeerders doen 100 miljoen, woningbouwcorporatie Domijn en gemeente doen eveneens een miljoenenduit in het zakje. Er komen in het plangebied van drie hectare 530 appartementen. 145 luxe appartementen van 85 tot 150 vierkante meter vanaf ongeveer 275.000 euro, 75 sociale huurwoningen en 310 vrije huurwoningen. Dit jaar wordt het bestemmingsplan klaargemaakt. Naar verwachting wordt volgend jaar zomer gesloopt en gebouwd. De nieuwe stadswijk is 2025 klaar.

Zeker is dat het ING-bankgebouw en de SLO worden gesloopt. Ook de oprit naar de parkeergarage verdwijnt. De Zuidmolen en Q-Park krijgen een nieuwe ingang, die wordt inpandig.

Steeds minder een vraagteken is de rol van de bibliotheek aan de Pijpenstraat. Er wordt in de planvorming van de Kop van de Boulevard al rekening gehouden met het vrijkomen van de bieb. Die zou namelijk wel heel graag naar het Muziekkwartier willen verhuizen. De verhuizing wordt betaald met de verkoop van het huidige pand.

Op de grote impressie op pagina 9 is de rotonde op de Haaksbergerstraat al verdwenen. De Nijverheidstraat wordt versmald zodat fietsers en wandelaars ruim baan krijgen. De straat wordt ingericht als 30 kilometerzone. Ook de Ripperdastraat krijgt een ander profiel, waardoor een logische verbinding tussen de Kop van de Boulevard en het Ariënsplein en Stadscampus ontstaat.

Afgelopen week zetten de ceo van LIFE, Toon Haverals, en burgemeester Onno van Veldhuizen een handtekening onder het contract en werd een klein feestje gevierd. "Dit plan is meer dan stenen op elkaar stapelen. We creëren echt iets moois. We mogen er fier op zijn", aldus de leider van het Belgische LIFE.

Er waren complimenten voor oud-wethouder Marijke van Hees, die de Belgen naar Enschede haalde en bij hen interesse wist te wekken voor de stadsontwikkeling, en ook voor voormalig wethouder Jeroen Hatenboer die het plan voorbereidde.

Cöordinator van het immense project Jacky Scherens liet bij de presentatie zien dat het niet alleen gaat om gebouwen. "Er is veel groen, 't moet niet te stenig worden. We maken plekken waar mensen kunnen recreëren en we zetten iconische gebouwen neer die kwaliteit hebben." Nog onbekend is welke architecten met de invulling beziggaan. Wel duidelijk is dat de westelijke entree van het centrum een metamorfose ondergaat.